1978 Yılından Türk Sanayisine kalitesiyle hizmet için yola çıkan "BATU Vana ve Armatürleri"

Her zaman sanayinin ihtiyaçlarını ön planda tutarak; bu ihtiyaçlara en iyi cevap verecek ürünleri üretmek düşüncesinde olmuştur.

Üretimini yaptığı ürünlerde iyi bir yöntem ve iyi bir sonuç için her zaman araştırmacı olmuştur.

Çalışmalarına ilk olarak Buhar Kapanı üretimi ile başlarken de yine sanayinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur.

Tekstil sektörünün de hızlandığı bu dönemlerde enerji kayıplarının önlenmesinin elzem bir ihtiyaç araştırma sonucunda tespit etmiştir. Buhar Kapanı üretimi ve tasarımları bu ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmiştir.

Yapılan bu cihazın kullanım alanları çok olduğu için diğer sektörlere de verildi bunların başında Rafineriler ve Lastik fabrikaları başta gelmekteydi. Kısacası Türkiye Ekonomisine faydalar sağladı. Bu günlere geldiğimizde Buhar Kapanı çeşitleri arttığı gibi kalitede belli seviyelere geldi ve bazı ülkelere ihracat olanağı sağlandı.

Kalite hayatının ilerleyen yıllarında "BATU Vana ve Armatürleri" daha birçok ürünü yaşam alanına katarak sanayinin hizmetine ve kullanımına sunmuştur.

1988 yılı başlarında KÜRESEL VANA üretimine başladı. Bu dönemde ihtiyaç alanlarında kendisini kanıtladı.

Küresel vana yapımında önemli bir parçasını teşkil eden, kapama elemanı "Küre" yapımı Küresel vana yapan firmalar tarafından ilkel metotlarla yapılmaktaydı. "BATU Vana ve Armatürleri" Küresel Vananın Küresini yapmak için kendi imkânlarını kullanarak otomatik bir küre işleme tezgâhını yapmıştır.

" BATU Vana ve Armatürleri" hitap ettiği sanayiye kalitesiyle hizmet ederken bir önderlik yaparak küresel vana yapımcılarına da bu konuda rehber olmuştur.

Küresel vana Küresinin yapımı yıllar sonra bu gün (CNC) Torna Tezgâhlarında yapılmaya başlanmıştır. Küresel vananın makine elemanları içerisinde önemli bir yerinin olduğu bu gün dahi geçerliliğini korumaktadır.

" BATU Vana ve Armatürleri", tüm çalışmalarını standartlara göre yapmaya özen gösteren bir kuruluş olarak emniyetli güvenilir bir ürünün kullanılması için 1985 yılında TSE kurumundan (TSEK) belgesi alınmıştır. ( O yıllarda ulusal ve resmi olarak bir standart yoktu )

4 Şubat 1992 yılında TSE Teknik Kurulunun kabul ettiği Doğal gaz TS 9809 standardı oluşunca "BATU Vana ve Armatürleri", TSE kurumuna müracaat ederek 19.10.1993 yılında Küresel Vanaları için TS 9809 Standardını almıştır. Bu Standart daha sonra 13 Mart 2001 ‘de revize edilmiş ve yeni standart TS 9809 tekrar alınmıştır. TS 9809 DOĞALGAZ KÜRESEL VANA standardı yanı sıra yine Doğal Gaz hatları ve Küresel vanalarla ilgili olan TS EN 331 Standardı ve Yanıcı olmayan Gazlarla ilgili Küresel Vana Standardı olan TS 3148 standardına sahip olmuştur. Geçerlilikleri devam ettirmektedir.

Pik Döküm, Sfero Döküm, Prinç, Alaşımlı Karbon Çelik, Dövme Çelik ve Paslanmaz Çelikten üretim seri olarak yapılmaktadır.

Ürünleriyle pazarında kendini kalitesiyle kanıtlayan "BATU Vana ve Armatürleri" kendi yaşam alanlarının tamamını bir düzen içerisinde devam ettirebilmek için sektöründe bir ilki gerçekleştirerek TSE’ den 1996 yılında TS-EN-ISO 9002 Standartlarına uygun kalite sistem belgesine sahip olmuştur. (2003 yılında TÜV sertifikasyon merkezinden ISO 9001:2000 olarak yenilenmiştir.)

2000’li yılların başında AVRUPA BİRLİĞİ uyum süreçleri ile TÜRKİYE'de de zorunlu olarak uygulanmaya başlanan direktiflerden kendi alanını kapsayan 97/23/EC (Basınçlı Ekipmanlar Direktifi) konusunda da çalışmalarını hemen başlatan "BATU Vana ve Armatürleri" sektöründe yine bir ilki gerçekleştirerek "CE" belgesine sahip olmuştur.

Özellikle Petro Kimya tesisleri, Petrol rafinerileri, Doğal gaz santralleri ve doğal gazın çıkarıldığı merkezlerde yüksek basınçlı her akışkan devresinde kullanılmakta olan KÜRESEL VANALARIN API 6D standardı ve bunun atıfta bulunduğu diğer standartlara göre yapıldığı geniş bir araştırma ile öğrenilmiştir.

"BATU Vana ve Armatürleri" Amerikan standartlarına ( API 6D, ASME B 16.34, ASME B 16.5, ASME B 16.10 vs…) uygun olarak bu ürünleri üreterek müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Standartlara uygunluğunu bir belge ile müşterilerine göstermeye özen gösteren "BATU Vana ve Armatürleri" 2007 Yılında TSE tarafından yayınlanan TS EN 13942 standardını inceleyerek; standardın EURO NORM olarak API 6D’nin birebir karşılığı olarak yayınlanmış ve TSE'nin de bu standardı aynen kabul ederek yine birebir karşılığı olarak yayınladığı görülmüştür.

Hem AVRUPA'da hem de ULUSAL standart olarak yayınlanan TS EN 13942 ile ilgili çalışmalarını hemen başlatan "BATU Vana ve Armatürleri", yılların vermiş olduğu bilgi birikimi ve zaten yıllardır üretim yapmakta olmasından dolayı oluşturmuş olduğu tasarım ve imalat birikimi ile MART 2008 tarihinde TSE den "TS EN 13942: PETROL ve DOĞALGAZ SANAYİ-BORU HATTI TAŞIMA SİSTEMLERİ – HAT VANALARI" standardı sahibi olmuştur.

"BATU Vana ve Armatürleri" müşterilerine sunmuş olduğu kalite anlayışını ve ürünlerini, güçlü ve tecrübeli organizasyon yapısı, modern makine parkı ile sağlamaktadır.

Ürünler için yapılan test ve deneyler uluslar arası düzeyde yapılmaktadır.

Tüm test prosedürleri mümkün olduğunca insan faktörlerini ortadan kaldıracak şekilde Elektronik olarak PLC Kontrollü test makinalarında yapılmaktadır.

Yüksek basınçlı Hidrostatik Gövde mukavemet testleri ve küre sızdırmazlık testleri bu yöntemlerle modern makinalarda yapılmaktadır.

Sızdırmazlık testleri standartlarda ve birçok vana imalatı yapan firmalarda su içerisin de hava kabarcığı gözleyerek yapılır ki; bu yöntemle ancak 6-7 milibarlık bir kaçak miktarından sonra kabarcıklar görülebilmektedir. PLC Kontrollü makinalarımızla 3 milibarlık kaçaklar dahi tespit edilebilmektedir.